Добри практики при избора на професионално кухненско оборудване

Професионално кухненско оборудване Обзавеждане

Лошо проектираната професионална кухня на ресторант може да причини хаос и дори да причини инциденти. В резултат на това, когато стартирате нов ресторант или препроектирате съществуващия си бизнес, трябва внимателно да избирате професионално кухненско оборудване. В тази статия ще разгледаме какво трябва да имате предвид, преди да проектирате оформлението на вашата професионална кухня на ресторант, как да оптимизирате работния си процес и шестте принципа на кухненския дизайн.

Съображения преди избора на професионално кухненско оборудване

Преди да започнете да изберете подходящо ресторантско оборудване, трябва да помислите за работния процес и основните елементи във вашата кухня, защото различните концепции за ресторанти ще имат различни нужди.

Например едно съвременно бистро ще се нуждае от различно оборудване и дизайн от заведение за бързо хранене. В резултат на това, преди да започнете да планирате каквото и да е кухненско оформление, трябва да обмислите цялото оборудване, от което вашият ресторант ще се нуждае, всички основни станции и как храната ще тече през вашата кухня.

Шест принципа на дизайна на професионална ухня

Независимо какъв тип заведение за хранене имате, има няколко цели за правилно проектиране на кухня. Според наръчника на сертифицираните професионалисти в сферата на хранителните услуги има шест насоки, които трябва да следвате, когато създавате дизайн на търговска кухня:

  • Гъвкавост и модулност
  • Простота
  • Движение на материали и персонал
  • Лесна хигиена
  • Лесно наблюдение
  • Космическа ефективност

1. Гъвкавост и модулност

Професоналната кухня е динамично място, така че нейното оформление трябва да може да поеме промяна. Може би сте променили дизайна на менюто и сте добавили нови ястия или сте наели нов главен готвач, който работи по различен начин от предишния. Създаването на адаптивно работно пространство може да приеме формата на многофункционални работни станции или подвижно оборудване.

2. Простота

Кухните са предразположени към безпорядък, а безпорядъкът води до объркване и лоши санитарни условия, които се отразяват негативно на дейността на хранителните услуги. За да увеличите максимално пространството и ефективността, помислете за проектирането на кухня с мисъл за простотата. Разполагането на сървърни станции близо до кухнята, например, ограничава движенията през трапезарията, докато модулното или вграждащо се оборудване елиминира някои ъгли и ръбове и ненужните рафтове. Освен това, изборът на професионално кухненско оборудване само с необходимите аксесоари ще ви спести място и пари.

3. Движение на материали и персонал

Кухнята е оживено място, но не е нужно да е хаотично. Кухня, проектирана около потока от материали и персонал, ще има логично оформление, в което служители или материали не се отдръпват през пространството. С други думи, кухнята ще работи в някакъв кръгов модел.

Хладилните и сухите зони за съхранение трябва да са близо до зоната за получаване, например, но зоните за изхвърляне на отпадъци и миене на съдове трябва да са отделни от зоните за приготвяне на храна и готвене на храна. Завършените ястия ще излязат от кухнята от едната страна, а замърсените съдове ще влязат в кухнята от другата. Спазването на този принцип не само поддържа кухнята чиста и безопасна за храната, но също така елиминира объркването и осигурява добре организирана и подредена система.

4. Лесна хигиена

Освен за готвене, служителите на ресторанта прекарват най-много време в почистване на кухнята, така че наличието на кухня, която е оптимизирана за канализация, е задължително. Чудесен начин да направите кухнята си по-лесна за почистване е да инсталирате колела на работните си маси и оборудване, за да можете да ги местите, когато почиствате подовете и стените.

Най-важни обаче са кодексите за безопасност на храните и санитарните норми, които всяко заведение за хранене трябва да спазва. Трябва да има станции за миене на ръце във всяка зона, където се приготвя например храна, но те трябва да се почистват редовно и да не се използват за съхранение. Същото може да се каже и за местата за депониране на отпадъци.

5. Лесно наблюдение

Изпълнителният готвач трябва да се справи с много, когато става въпрос за управление на кухнята. Той или тя завършва ястията, проектира менюта, поръчва консумативи, следи качеството на храната и гарантира, че оборудването работи правилно, в допълнение към надзора на кухненския персонал. Отворената кухня с малко или никакви стени или прегради позволява по-добра видимост, по-лесно движение и по-добра комуникация, което улеснява надзора на вашия главен готвач или генерален мениджър.спестяващ място кухненски дизайн

6. Космическа ефективност

Повечето ресторанти имат минимално място за тяхното професионално кухненско оборудване, така че ще трябва да разберете как да получите цялото необходимо оборудване в ограниченото си кухненско пространство. Когато проектирате малка кухня за камиони за храна или концесионни щандове, е необходимо оборудване за плотове и други малки продукти.

За кухни със стандартни размери, които нямат място обаче, помислете кои части от оборудването са от съществено значение. Например, ако ще пържите храни само няколко пъти на ден, лекият плотов фритюрник е по-добър от големия подов модел. Внимавайте да не прекалявате с пестенето на място, защото кухня без необходимото кухненско оборудване ще затрудни сериозно вашето производство.

Създаването на добре обмислен кухненски дизайн, преди да започнете да поръчвате професионално кухненско оборудване и да работите върху оформлението, може да помогне за изграждането на вашия бизнес към успех. Оптимизираният дизайн на кухнята на ресторанта може да улесни работата на вашите служители, да помогне за по-ефективен поток в кухнята и дори да предотврати инциденти.

Освен това, ако търсите примери за това как можете да подредите кухнята си, можете да намерите някои примерни оформления и шаблони в сайта за кухненско оборудване KUHNENSKO-ONORUDVANE.COM!

Оцени тази статия
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Бележник