Как да готвим картофи

Храна и напитки

Какво да направите, за да предотвратите изгарянето на картофите в тигана? Как трябва да ги осолявате правилно – в началото, края или чак когато водата заври?

Винаги има отговори на много въпроси, само трябва да ги научите и да ги прилагате, когато готвите този прекрасен на вкус и безспорно здравословен зеленчук.

Според съветите на експертите картофите трябва да се осолят накрая  или по-скоро десет минути преди да са напълно готови. Степента на готовност на картофа зависи от неговия сорт.

Ако искате да готвите картофи правилно, обелете ги, изплакнете ги с вода, след това ги отцедете и залейте с вряща вода. При този метод едва 15% от витамин С ще се изгуби, а ако сложите картофите да се варят в студена вода, както обикновено правят хората, тогава загубата на ценния витамин ще е 50% .

За най-полезен начин за готвене на картофи се счита за този, при който зеленчукът се приготвя на пара. За тази цел може да използвате мултикукър или просто обикновен гевгир.

Най-важното от всичко е, без значение в какъв съд ще ги готвите, капакът му да е добре затворен. Картофите следва да са покрити с вода така, че тя да ги покрива, но в никакъв случай да не е много над тях. Ако ще готвите на пара, добавете си още малко време към стандартното за приготвянето им.

В този случай загубата на витамин С ще е минимална – едва около десет процента, а вкусът на такива картофки е просто несравним.

Ето и още важни съвети за приготвяне на картофи:

  • Необходимо е грудките да са почистени перфектно – кълновете и тези участъци, които имат зелен оттенък трябва да са премахнати, защото в него се съдържа отровното вещество соланин.
  • След почистването накиснете картофите в студена вода, за да се отделят от тях нитратите. Може дори да покриете купата с капак, така процесът ще е по-интензивен, защото е известно, че светлината има свойството да забързва „окисляването“.
  • Винаги избирайте еднакви по размер картофи.
  • Веднага след като картофите станат малко по-меки, добавете сол и продължете да готвите. Проверете с вилица, за да разберете дали са омекнали. Ако са станали, отцедете напълно водата, защото в противен случай те ще я абсорбират.

Източник: vsichki-recepti.com

Оцени тази статия
( No ratings yet )
Бележник
Коментари