Какво да правим ако изгубим ключа от дома си?

Съвети

В нашето бурно време често има случаи на кражби и неразрешено влизане в домове. За да се предпазят от подобни неприятности, хората инсталират здрави метални врати. Ако обаче загубите ключа или ключалката забие, влизането в апартамента ви ще бъде проблематично.

Какво да правим в такава ситуация?

Когато някой загуби ключа, първият възникващ въпрос е дали натрапниците ще могат да влязат в апартамента и да извадят ценностите? За да си гарантирате спокойствие, най-добре е да се обърнете към ключар, който да смени ключалката с нова. Някои собственици на апартаменти, след като са видели достатъчно от вас, решават, че могат да се справят сами с тази задача. За да замените заключващия механизъм, се нуждаете от опит, умения и професионални инструменти, така че не можете да се справите без помощта на специалисти.

Експертите смятат, че не е необходимо да се сменя изцяло цялата ключалка. Това е скъпо и неразумно. Достатъчно е да смените цилиндъра за заключване на предната врата. Вярно е, че това е подходящо само за цилиндрични брави. Лостовите брави, които също се наричат ​​безопасни, имат различен принцип на действие. Вътре в такъв механизъм има няколко метални пластини с изрези.

Също така си струва да помислите за подмяна на ключалката ако е започнала да се отваря лошо, да заяжда и ключът да се завърта много  трудно в нея. Това показва, че вътрешните части на ключалката вече са износени и трябва да бъдат заменени. Ако пренебрегнете тази препоръка, ключалката може да се задръсти в най-неподходящия момент. Също така трябва да замените ларвата, ако сте се преместили в нов апартамент. Това ще помогне да се избегнат недоразумения и нежелани гости.

Не всички обаче имат цилиндрични ключалки, монтирани във вратите им. Какво да направите, ако ключът към лостовия механизъм е изгубен? Сменете ключалката, няма други опции. Каква е основната трудност? Трябва да намерите подобна ключалка със същите размери. Проблемът е, че този модел на ключалката може вече да е спрян и няма да се предлага за продажба.

Ще трябва да закупите подобен заключващ механизъм и да го настроите ръчно с помощта на специални инструменти. Това е особено трудно, когато подмяната на ключалката се извършва в метална врата. Тъй като за производството му се използват трайни материали. Само майстори могат да извършват този вид работа.

Ако вашата желязна врата се е заключила и вътре в апартамента има малки деца или болни хора, които не са в състояние да се обслужват сами, няма нужда да се паникьосвате. Повечето хора в такава ситуация ще се обадите на ключар. Той бързо ще успее да  отвори, запазвайки целостта на вратата и ключалката.

Оцени тази статия
( No ratings yet )
Бележник
Коментари