Можете ли да кажете истинска икона? Има ли изобщо такава концепция?

Други

Няма такава концепция, но много хора ме питат за това, очакват сертификати и печати. Защото отиват в Гърция и си вземат икона с печати. Икона, направена на ръка, според канона, повече или по-малко подобна на оригинала, винаги ще бъде оригиналната икона.

Да кажем малко за техниката, в която са създадени иконите …

Иконата  е ръчно изработена, базирана на естествени съставки, използвайки техниката на жълтъчна темпера, но това не е единствената техника. Защото има и бродирани икони. Фреските също са икони.

Значи картината на лист може да бъде и икона?

Например Джорджия е направила иконопис на ламаринена плоча. През 4-ти и 5-ти век е имало енкаустична техника, при която восъкът е бил свързващото вещество на боята. В работата си използваме техниката с жълтъчна темпера. Това е техника, която се използва за създаване на икони от ранното средновековие. Той е одобрен от църквата. Това е най-естествената, традиционна техника за икона. При позлатяването използваме материали под формата на тънки люспи, включително истинско злато. Това е почти лабораторна работа.

Какви са различните техники?

Разликата е в използването на различно свързващо вещество. Свързващото вещество може да бъде масло, смола или може да бъде смес от вода и пилешки жълтък. Свързващото вещество се смесва с насипния пигмент. Използваме техника на жълтъчна темпера, защото тази жълтъчна темпера изисква твърда опора, изисква дъска. Но също така благодарение на това можем да позлатим иконата с истинско злато. А златото е много важно в иконата, защото символизира космоса, Вселената и божествената светлина. Има икони без злато, в зависимост от поръчките. Когато църквата беше бедна, тя поръча сребърна икона. Според заповедите златото беше заменено със сребро, оцветен фон и по-рядко с червено, защото червеното също беше скъпа боя.

95% от иконите са рисувани върху дърво със златарство и жълтъчна техника. Те често са на дъски от липа, но не е задължително. Дърветата от смърч и ела бяха избягвани, защото можеха да се напукат или смолата, която излезе, да развали образа. Другите икони са например бродирани. Но това е малък процент. Повечето от тях обаче са традиционни икони на дъска.

Източник:ikonite.bg

Оцени тази статия
( 1 assessment, average 4 from 5 )
Бележник
Коментари