Преструктуриране на кредити – решение, което ще ви изкара от безизходицата

Бизнес и финанси

Почти всеки втори кредитополучател се е сблъсквал с такава ситуация, когато е необходимо да се изтегли кредит, за да се покрие дълг по заем, който е взет по-рано. Става дума за така нареченото преструктуриране на кредити. Кредитополучателят най-често предприема такава рискована стъпка с надеждата да подобри паричното си състояние.

Ето няколко изпитани практики, които могат да ви помогнат да се справите с прекалената задлъжнялост:

На първо място е важно да се изчисли минималната сума пари, която потребителят може да изразходва за ежедневни нужди. Ако е възникнала ситуация, когато няколко кредита трябва да се изплащат едновременно, тогава в никакъв случай не следв да си позволявате да пръскате пари наляво и надясно. Точно обратно – необходимо е да систематизирате разходите си и да се въздържате от ненужни такива. Това е единственият начин да разрешите проблемите си, свързани с навременното изпащане на кредити.

Второ, трябва да дадете приоритет на кредитите си и да решите кой дълг е най-добре да изплатите първоначално. Такъв заем е този, който е с най-висок лихвен процент и включва привлечени поръчители. След като се справите с него, тогава може да преминете и към изплащането на по-малките кредити.

Трето, ако се чувствате затруднени при изплащането на кредитите си, може да се договорите с кредиторите за изплащане на минимални вноски по дълговете, докато си стъпите финансово на краката. Добре е да отбележим също, че по правило длъжникът не се счита за некоректен кредитополучател, ако все пак погасява вноските си, доколкото му е възможно.

Четвърто, дори ако кредитополучателят чувства, че финансовото му състояние се е подобрило значително, не е нужно да бърза да се раздели със спестяванията си. Нищо чудно повишената сума на кредита отново да го вкара във финансово затруднение. А човек винаги трябва да разполага и с някаква сума, предназначена за „черни дни“. Затова, по-добре е да се свържете с банката и да поискате преструктуриране на вашия кредит, с цел разходите по вноските да намалеят.

Източник: Всички кредити 

Оцени тази статия
( No ratings yet )
Бележник
Коментари