Фактите (и митовете) за безопасното транспортиране на вашия телевизор с плосък екран

Приятелят ми Арни е човекът, който прави всичко с пълна сила. Така че не беше изненада, когато ми каза, че ще вземе огромен нов телевизор с плосък екран за своето парти. Но имаше проблем. Нямаше представа как ще докара този звяр до вкъщи от магазина цял.

„Мога ли да го сложа легнал в моя бус?“ попита той. „Или течната плазма в екрана ще се обърка и напълно ще унищожи новото ми съкровище?“

Ако планирате да вземете нов телевизор с плосък екран по време на всички страхотни оферти за Черен петък, може би се чудите същото. Това е въпрос, който получавам през цялото време. Краткият отговор? „Не, не можете да го оставите. И не, плазмата няма да повреди телевизора ви.“

Дългият отговор е по-долу, заедно с някои други съвети как да получите новия си телевизор цял в дома.

Ето няколко често срещани мнения, които открих относно преместването на телевизор с плосък екран от обикновено надеждни места:

Никога не поставяйте телевизора легнал, когато го транспортирате. Говоря от опит. Няма истински проблем с транспортирането на LCD дисплеи в легнало положение. Те нямат стъкло като плазмените.

Производителите препоръчват да съхранявате телевизора изправен, а не легнал или на една страна. Въпреки че определено има съгласие, че хоризонталното транспортиране на телевизори с плосък екран може да доведе до повреда, има някои анекдотични съвети, според които това се отнася само за определени видове  телевизори. Но наистина ли е така?

Първо, нека разгледаме двата основни типа плоски екрани.

Плазмените екрани се състоят от двоен слой стъкло, съдържащ милиони малки клетки, съдържащи микроскопични флуоресцентни „лампи“, които произвеждат изображение. Това е подобна технология, която използват електрическите крушки. По-старите модели плоски екрани е по-вероятно да бъдат от този тип плазма.

LCD (течнокристален дисплей) екраните съдържат милиони пиксели, направени от под-пиксели, които са като прозорци със сенки, които пропускат различни количества червена, зелена или синя светлина. Те произвеждат светлина в различни проценти, за да формират картината, която виждаме.

( Забележка: Трети тип, LED (светодиод) дисплей, е основно LCD екран, но с LED подсветка.)

Независимо дали взимате използван телевизор с плосък екран или купувате нов, не забравяйте да го поставите вертикално в автомобила си, с дясната страна нагоре, с достатъчно подложки от всички страни, за да го държите здраво и безопасно на място.

Така че, въпреки това, от което се страхуваше моят приятел Арни, няма нищо вътре в двата вида телевизори, което да се развали или да се утаи в долната част на екрана. Докато остава правилно вертикален, вашият телевизор ще бъде съвсем наред, без значение колко години стои на масата ви , виси на стената ви или стои в камиона .

Но когато става въпрос за запазване на вашия плосък екран в безопасност, всъщност няма значение кой тип е той. И двете са податливи на повреда, ако се транспортирате или пренасяте багаж неправилно.

Но защо е лошо да поставите плоскоекранен телевизор?

Защото телевизорите с плосък екран са проектирани да стоят изправени . По-конкретно, вашият телевизор е конструиран да поддържа напълно този екран, когато е вертикален, но изобщо не, когато е хоризонтален.

Ако поставите телевизора си легнало, липсата на опора в средата на екрана може да причини напукване или изкривяване около краищата, ако бъде оставена така с течение на времето.

Добре е временно да оставите телевизора си на земята, като например да прикрепите аксесоари или да го почистите. Но ако шофирате по пътя с телевизора легнал, рискувате да го увредите. Няколко удара и сътресения са всичко, което е необходимо, за да може този екран да започне да провисва в средата и да се напуква или изкривява под собствената си тежест.

Ето защо камионите за доставка на стъкло имат тези вертикални стелажи отстрани и защо ние, хамалите, винаги товарим огледала и рамки за картини вертикално.

Транспортирайте своя телевизор с плосък екран по желания метод

Без значение взимате използван телевизор с плосък екран или купувате нов, не забравяйте да го поставите вертикално в автомобила си, с дясната страна нагоре, с достатъчно подложки от всички страни, за да го държите здраво и безопасно на място.

Ако купувате използван плосък екран от човек, изхвърлил и не е запазил оригиналната опаковка, отделете време, за да го защитите правилно. Няколко дебели одеяла може да свършат работа в краен случай, опаковането на телевизора също е подходящо.

Оцени тази статия
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Бележник
Коментари