Как да се грижим за музикален инструмент

Други

Музикалният инструмент е инвестиция, която изисква време, усилия и поддръжка. Подобно на човешкото тяло, за да се радваме дълги години на музикалния си инструмент е нужно да го поддържаме правилно и да се грижим за него.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да запазите музикалния си инструмент в добро състояние:

 • Не подлагайте музикалния си инструмент на резки температурни промени, директна светлина, изкуствено генерирана топлина или влага. Рязката промяна в температурните условия може да доведе до повреда на инструмента. Затова е важно да го съхранявате на място с постоянна температура и влажност.
 • Не оставяйте музикалните си инструменти в багажника на колата. В багажника температурата е винаги по-екстремна, отколкото навън, което може да се отрази неблагоприятно на инструмента. Освен това, рискът от кражба е по-голям.
 • Носете музикалния си инструмент в калъф. Калъфът ще предпази инструмента от повреди при пренасяне. Изберете калъф, който е подходящ за размера и вида на инструмента.
 • Почиствайте музикалния си инструмент редовно. За да го почистите, използвайте специални препарати и продукти, които са предназначени за съответния тип инструмент.
 • Правете редовен преглед на музикалния си инструмент. Ако имате възможност, посетете специалист, който да провери състоянието на инструмента и да направи необходимите настройки.

Ето някои конкретни съвети за грижа за различни видове музикални инструменти:

 • Акустичните китари трябва да се почистват с мека кърпа, напоена с вода. Ако е необходимо, може да използвате и специален препарат за почистване на китари. Струнните на акустичната китара трябва да се сменят редовно, за да се запази тяхното качество и звук.
 • Електрическите китари също трябва да се почистват редовно. Освен това, е важно да се следи състоянието на кабелите, джака и други части на инструмента.
 • Саксофоните трябва да се почистват отвътре и отвън. За вътрешното почистване е необходимо да използвате специален инструмент, който се нарича саксофонова четка. Външно, саксофона може да се почисти с мека кърпа, напоена с вода.
 • Кларинетите също трябва да се почистват отвътре и отвън. За вътрешното почистване е необходимо да използвате специален инструмент, който се нарича кларинетна четка. Външно, кларинетът може да се почисти с мека кърпа, напоена с вода.
 • Флейтите трябва да се почистват редовно, за да се запази тяхното качество и звук. За почистване на флейтата е необходимо да използвате специален инструмент, който се нарича флейтна четка.
 • Пианото трябва да се настройва редовно, за да се запази неговият правилен звук. Освен това, е важно да се следи състоянието на механиката на пианото и да се извършват необходимите ремонти.
 • Цигулките трябва да се почистват редовно, за да се запази тяхното качество и звук. За почистване на цигулката е необходимо да използвате мека кърпа, напоена с вода. Освен това, е важно да се следи състоянието на струните и да се сменят редовно, ако е необходимо.
 • Виолончелата трябва да се почиства редовно, за да се запази тяхното качество и звук. За почистване на виолончелото е необходимо да използвате мека кърпа, напоена с вода. Освен това, е важно да се следи състоянието на струните и да се сменят редовно, ако е необходимо.

Спазвайки тези съвети, ще можете да запазите музикалния си инструмент в добро състояние и да се радвате на него дълги години.

Източник: muzikalen.bg

Оцени тази статия
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Бележник
Коментари