Какво да изберете за пода в къщата си?

Практически съвети

Един от най-важните аспекти на интериорния дизайн е изборът на подова настилка. Подът е този, който в по-голяма степен придава спретнат образ на помещението. Нека вземем това като пример в хола. Тази стая е търсена във всеки дом: гостите често идват, собствениците се отпускат след работа, по-удобно е да се играе с деца в свободното пространство. Ето защо подът в хола трябва да бъде направен красив, издръжлив и надежден, лесен за почистване.

Към днешна дата има много различни опции за това как да покриете пода, които ще бъдат обсъдени в тази статия. За всекидневната са по-подходящи паркет, паркетна дъска или ламинат.

Паркет

Размерите на опаковките са доста разнообразни: дължината е 280-600 мм, ширината е 40-90 мм, стандартната дебелина е 15, 16, 18, 20, 22 мм. Може да се направи в малък формат, за да изглежда необичайно, или голям, което ще бъде по-надеждно. Дъските могат да бъдат подредени по различни начини, което ще постигне необичайни и желани резултати.

Външният му вид се определя от това с какво е покрит – лак, масло или полиране. Също така е важно да се вземе предвид неговото рязане: радиално – дървесните влакна ще вървят успоредно, което прави шарката равномерна, или тангенциално – влакната ще бъдат подредени на вълни и ще образуват шарки.

Ако искате да получите някакви изображения, тогава се препоръчва използването на художествен паркет, който се състои от плочи от различни цветове или видове дърво. Преди да го оформите, предварително се избира чертеж и се правят елементи.

Когато купувате в магазин, се препоръчва:

  • разгледайте цялата гама
  • проверете няколко дъски за пукнатини, чипове или други дефекти;
  • проверете механизма за затваряне на ламелите заедно (не трябва да има никакви затруднения);
  • прокарайте ръката си по повърхността (покритието трябва да е равномерно и приятно на допир);
  • проверете теглото на пробата (теглото и размерите трябва да съвпадат помежду си);

Паркетна дъска

Паркетната дъска е със стандартни размери: дължина 1200,1800, 3000 мм, ширина 150 мм. По-удобен е за полагане поради размера си. Дългите са подходящи за големи пространства, за средна площ е по-добре да използвате по-къси.

Дизайнът им е много разнообразен. Те се различават по цвят и текстура, наличие на възли и светли зони. Цената зависи от хомогенността (по-хомогенните ще струват повече). Цифрите на повърхността зависят от естеството на разреза. По броя на дървените плочи те разграничават:

  • еднолентова (изработена от скъпи породи, съчетана с големи помещения с площ от 100 кв. М.);
  • двулентова (изработена от екзотични видове, удобна за площ от 80 до 100 кв.м.);
  • трилентови (на външен вид приличат на паркет, използват се във всякакви помещения, независимо от площта);
  • четирилентови (създадени от отпадъци и масивни дъски, поради което имат по-ниска цена).

Ламиниран паркет

 

Размерите на ламината също са разнообразни: дебелината варира от 0,7 до 1,1 см, дължината е 100-140 см, ширината е приблизително 20 см. Колкото по-дебел е, толкова по-голяма е здравината му, така че обръщайте повече внимание на този параметър при покупка.

Ламинатът има огромен асортимент, така че може да задоволи нуждите на всеки човек. Ламинатните повърхности са представени от следните видове: стандартни, текстурирани, релефни, кънтри, композитни, восъчни, естествени и др. Изборът на повърхност зависи само от вкуса на купувача.

В заключение трябва да се отбележи, че изборът на подови настилки трябва да се вземе отговорно, така че да ви радва в продължение на много години.

Оцени тази статия
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Бележник
Коментари