Комисионна за допълнителни услуги при теглене на кредит

Бизнес и финанси

За самото издаване на кредит и неговата поддръжка на транзакцията банката не трябва да взема комисионна, тъй като това са задължителни действия за изпълнение на договора с клиента. Получателите на привлечени средства лесно оспориха легитимността на подобни такси дори преди 4–5 години.

 

Но за допълнителни услуги може да бъде назначена комисионна. Например банката ще ви изпраща месечни извлечения, ще ви напомня за наближаващия падеж и т.н. Също така е обичайно да се издава фактура за издаване и поддръжка на кредитна карта, за теглене на пари в брой. Ако в крайна сметка погледнете общата сума на кредита, може да се окаже, че е по-евтино да кандидатствате в банка с по-високи лихви, но без комисионни.

 

Обърнете внимание на детайлите на плащанията и се интересувайте от всяка неразбираема цифра.

Право на продажба на дълг

Ако договорът съдържа ред за правото на банката да продаде вашия дълг, тогава в случай на забавяне финансовата институция може да го прехвърли на колектори. На пръв поглед всъщност не става въпрос за скрити такси. Въпреки това, близкото запознаване с представители на съмнителна агенция за събиране ще доведе до допълнителни плащания и щети.

Защо не само дребният шрифт е опасен

Опасност може да дебне не само в текст, написан с дребен шрифт. Банките и други организации, които сключват договори, прибягват до него все по-рядко.

 

Първо, много клиенти са наясно с предназначението на дребния шрифт, така че присъствието му веднага изглежда подозрително: малко вероятно е компанията просто да пести хартия, като отпечатва малки букви. В резултат на това кредитополучателите се фокусират върху дребния шрифт, докато преглеждат останалата част от договора. И банките го използват.

 

Институциите използват просто правило: по-добре е да скриете клон в гората и скрити плащания в стандартен текст. Следователно големи букви също трябва да се четат.

 

Второ, институцията може да бъде наказана за злоупотреба с дребния шрифт, а промяната в законодателството като цяло е насочена към повишаване на прозрачността на документите.

 

Например, в договорите за заем на първа страница, голяма и в правоъгълна рамка, трябва да бъде посочена пълната сума, която клиентът трябва да върне на кредитната институция.

 

Потребителят също се охранява и от закона. Съгласно Закона за защита на потребителите клиентът има право да получи изчерпателна информация за предмета на договора.

 

Оцени тази статия
( No ratings yet )
Бележник
Коментари