Матови бои и мазилки за вътрешни стени – предназначение

Дом и Семейство

 

 

Матови бои и мазилки за вътрешни стени. Матовата стенна декорация е вид кадифено покритие с нежни нюанси и ефект на светлосенки. Тя почти не притежава блясък и има по-тъмен вид в дизайна на интериора. Това е интересно предимство, тъй като позволява покриване и е вид замаскиране на несъвършенствата върху Вашата стена.

Предназначение на матовия тип боя

За какво се използва матовия тип боя в интериора на дома? Матови бои и мазилки се използват върху стени и тавани в места, където повърхността не е идеално равна и гладка. Тъй като това е тип декорация с ниско ниво на блясък (под 10%), то това прави идеално използването на мат в такъв тип среда. Матови бои и мазилки за вътрешни стени и тавани е най-подходящ за зони с ниска степен на трафик и контакт. Предимство е , че съдържанието на винил тип смоли прави финиш по-здрав и устойчив на измиване.

Къде се използва матова боя

Матови бои и мазилки за вътрешни стени – къде се използват? Основното предназначение на боите е да освежават стените в интериорна среда. Оставяйки обаче стените настрана, матовата боя е единствено подходящата за боядисване на тавани. Защо? Защото не си личат толкова много всички несъвършенства на не толкова перфектни стени. Освен това наглед равната повърхност на мат боята придава уникален ефект на дълбочина, който създава илюзорен 3Д ефект. Матовите бои и мазилки се използват най-често при тавани, спални помещения, хол и гостни стаи, трапезарии. Не се препоръчва за бани и помещения с влага (без специална защита). Обратно- сатен вид боя се предпочита при детски стаи, където дава повече обем, светлина и отблясък.

Лесно ли се почиства мат боя?

Матови бои и мазилки за вътрешни стени са най-слабо издръжливи като устойчивост на измиване и почистване- това трябва да се има предвид. Въпреки това, при по-ниска степен на трафик в съответното помещение, мат боите и мазилки предлагат елегантен, стилен блясък, а и са по-икономични от боите с по-силен блясък. В течение на времето и с годините, всяка една повърхност се замърсява. Необходима е ефективна система за почистване на този тип повърхности, тъй като те са по-специфични и като цяло трудни за почистване. В следващата глава, ще ви предложим наша примерна система за почистване на мат повърхности.

Примерна ефективна система за почистване на мат

Първо: използвайте прахосмукачка, за да съберете целия прах по повърхността. След това- в два различни съда, подгответе неутрален (с нежно действие) почистващ препарат в съответен воден разтвор и само чиста вода. Измийте стените движейки се по вертикала- от горе надолу, с нежни движения на гъбата, напоена с воден разтвор на препарата. После използвайте чистата вода, за да премахнете следи от препарати  изплакнете повърхността, но с възможно най-малко вода (не трябва да се стича по стената). Използвайте кърпи от меки тъкани, за да попиете водата от повърхността. По този начин, матовото ви покритие ще изглежда като ново!

Оцени тази статия
( No ratings yet )
Бележник
Коментари