Отопление с пелети

Отопление

Идва зимата,трябва да се отоплявате,  а се чудите как да спестите. Сега вече е възможно. Съществува една нова технология, която ще задоволи и най-прeтенциозния човек.Това са камините на пелети. Те могат да ви дадат най-добрите условия едновременно за топлина и спестяване на вашите средства. И сега се питате какво е това, как работи, какво представлява. Това са иновативни съвременни машини, които имат за цел да облекчат всяко домакинство, освен финансово, то е и доста функционално.И ако искате да съчетаете полезното с приятното – да имате красива камина, но и да отопляте определена квадратура, трябва да се спрете на пелетните камини.

 

Функционалността се изразява в това, че самата камина работи с пелети. Пелетите са пресована дървесина, която отдава калории за една по-отдадена топлина. Калоричността на дървесните пелети е 4300-5100ккал/кг. Коефициентът на полезно действие (КПД)  на камините е от 85% до 95%(зависи от  това дали са с водна или въздушна риза).И поради качествата си, пелети изгарят почти напълно. КПД на камината на дърва е 70%. А калоричността на дървата за огрев-3440ккал/кг. Камината е функционална също и защото е напълно програмируема, има различни функции за определяне температурата в помещението,  отложен старт, седмичен програматор и още куп други функции и системи, А също и сега съществува една програма, наречена кредит „Енергийна ефективност“ за дома. По нея може да кандидатства всеки човек, който покрива изискванията зададени от съответната банка, а за самият продукт може да се кандидатства, ако той покрива зададени Европейски норми.

 

От няколко години е стартирала програма, която предоставя на домакинства от цялата страна възможност да се възползват от предимствата на енергийната ефективност и да получат безвъзмездна финансова помощ чрез мрежата на български търговски банки – партньори на програмата. Тази безвъзмездна помощ има за цел да подпомогне всяко едно домакинство, като им възвърне до 20% от кредитирания енергоспестяващ проект ( от цената на самия продукт).

Оцени тази статия
( No ratings yet )
Бележник
Коментари