Прочуване на ключови думи за сео оптимизация – кое е важното?

Бизнес и финанси

 

Сео оптимизацията за търсещите машини играе все по-значима роля в позиционирането и развитието на съвременните брандове в онлайн средата.

Оптимизацията на сайта спомага на бизнеса да се сдобие с по-предно класиране в резултатите от търсачките, а от там – с по-висока разпознаваемост, по-голяма популярност и повече продажби.

За да се изпълни ефективно сео оптимизацията за бизнес сайта, то важно място в стратегията имат ключовите думи и изрази. Ето какво трябва да знаете за проучването и подбора на ключови думи за сайта:

Проучване на пазарната ниша

Първата стъпка от проучването и подбора на правилните ключови думи е анализът на пазарната ниша. В този етап от изследването се извлича информация относно сходни сайтове – тяхното позициониране, структурата им, съдържание и др.

Важно е да подберете своите основните конкуренти в пазарната ниша, които имат челно класиране в резултатите от търсенето. Изследването на конкуренцията в пазарната ниша дава полезна информация относно тактиките и подходите, с които сайтовете със сходна тематика успяват да се класират на предни позиции.

На база проучването могат да се подберат ключови думи и изрази, които конкурентите използват най-често в оптимизацията на своите сайтове. Това ще ви даде насока за начина на подбор, който трябва да следвате за оптимални резултати в пазарната ниша.

Извличането на информация и анализът на конкурентите ви дава възможност да съставите стратегия, с която да се отличите и да надградите останалите сайтове в пазарната ниша. Изследването на конкурентните практики се сдобива с все по-значима роля в полето на сео оптимизацията и подборът на ключови думи.

Боравене с инструменти за анализ

Съвременният дигитален инструментариум предлага многообразие от инструменти, с които да се измерят и проследят резултатите от конкретна ключова дума. Боравенето със специализирани инструменти за проучване спомага в планирането и подборът на ключови думи, подходящи за вашия онлайн бизнес.

Инструментите за проучване показват досегашното индексиране на вашия сайт на база определени ключови думи. Тази информация ви дава сведения в няколко посоки – колко импресии и кликвания вашият сайт получава на база дадена ключова дума, на коя позиция сте за всяка ключова дума в търсачката, за кои ключови думи е индексиран вашият сайт.

Други инструменти служат за проучване на най-високочестотните думи за потребителско търсене в съответната пазарна ниша, тенденциите в клиентското търсене и нови идеи за подбор на ключови думи. Използването на дигиталния инструментариум улеснява и подобрява качеството на проведеното проучване.

Съставяне на семантично ядро

След изследването на конкурентните практики и потребителското търсене, то е важно да се състави семантично ядро от ключови думи и изрази. То обединява сходни думи и изрази, които имат значения в контекстна на пазарното действие.

Семантичното ядро служи за ориентация и детайлен подбор на най-подходящите думи, които могат да се използват за оптимизацията на сайта за търсещите машини. От семантичното ядро се извличат няколко думи, които в най-пряк смисъл отговарят на потребителското търсене, пазарната ви дейност и подходът на конкурентите. Основните функции на семантичното ядро са планиране, организация и отсяване на най-релевантните ключови думи.

Изграждането му е финалният етап от проучване, анализ и подбор на ключовите думи за вашия онлайн бизнес. Тук е важно да се разграничи дължината на ключовите думи и изрази. За нововъведен бранд се препоръчват дългите фрази, които носят по-висока успеваемост в класирането. По-кратките ключови думи и изрази дават по-нисък шанс за класиране в конкурентна пазарна ниша.

 Да обобщим дотук:

Оптимизацията за търсещите машини е задължителен елемент от ефективния дигитален маркетинг за бизнеса.

Един от най-важните аспекти на сео оптимизацията са ключовите думи и изрази. Техният правилен подбор зависи от извършването на обстойно проучване.

То включва изследване на конкурентните практики, боравене с инструменти за измерване и анализ на ключовите думи и съставяне на семантично ядро.

Оцени тази статия
( No ratings yet )
Бележник
Коментари