QR-код: за популяризация и маркетинг

Други

Съвременният свят постепенно се пълни с необичайни черни квадратчета, подредени върху бял или друг фон. Те могат да се видят в списания, на сгради, визитки и промоционални плакати. По този начин, в един малък квадрат може да побере огромно количество информация. QR кода дава възможност за няколко секунди да намерите адрес в интернет или да разгърне голям резервоар от информация за обекта на маркетингова стратегия. Възможностите за използването му са много. Той може да “скрива” обикновен текст или телефонен номер, координати на населено място или адрес на уеб страница, визитка или SMS съобщение. Когато информацията се сканира от телефона, програмата автоматично показва съдържанието му. След, което данните се възпроизвеждат според зададеният им път. Например отваря се браузъра за да се зареди сайт или се създадава контакт в адресната ви книга.

Идеята принадлежи на японската компания, която измисли QR кодовете през 1994. Между другото името им отразява тяхната мисия. Превежда се като “бърз клик”. В Япония, новостта бързо набира популярност, и днес квадратите са буквално навсякъде: при игри, върху опаковката на продукти и дори върху билбордове. В маркетингът постепенно се разпространяват кодове и в останалата част на света. Това допринася и за появата на мобилни телефони с вградени камери. В края на краищата, QR Кода  е един от най-модерните инструменти. Те са полезни за маркетинга на фирмата защото предизвикват основно човешко качество – любопитството. Така именно QR-кода насърчава продуктите и услугите, които го ползват. В обществения транспорт, той може да замени всички стандартни реклами.

Бързото темпо на живот изисква да спестяваме всяка минута. Много по-изгодно е да имате една визитка, която може да се сканира с камера и веднага да се запамети на смартфона на отсрещният човек. Или да погледнете в едно списание да улавите данните,и да прочетете статията по-късно. Възможностите за употребата му са много и тепърва ще изникват нови в сферата на маркетинговите услуги.

 

Оцени тази статия
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Бележник
Коментари