Сифонът не оттича? Ето как да го отпушите лесно и бързо

Дом и Семейство

Един от основните фактори, поради които е важно да се грижим за сифоните, е предотвратяването на нежелани проблеми като запушвания и преливания. Когато сифонът не оттича, може да се стигне до натрупване на вода и отпадъци, което би довело до неприятни миризми, условия за разпространение на бактериални инфекции или повреди на санитарните уреди и в крайна сметка – щети в имота.

Най-честите причини за запушване на сифони са натрупването на отпадъци, мазнини и косми, които могат да се спрат в сифоните на банята или кухнята. Допълнителни фактори, които биха допринесли за запушването на сифоните, са недостатъчната употреба на вода, наличието на стари и износени тръби или неправилна инсталация на самите сифони.

 

Какви стъпки да предприемем, ако забележим, че сифонът задържа вода

Ако забележите, че сифонът на мивката се е запушил, е важно да действате бързо, за да предотвратите по-големи проблеми с канализацията.

Първата стъпка е да спрете водата на мивката и да изпразните всички съдове. След това можете да опитате да отпушите сифона с домашни средства като сода бикарбонат и оцет, сол и гореща вода или да използвате вакуумен ефект.

Може да пробвате също така чрез демонтажа на сифона и почистване на замърсяванията с ръка. В случай на сериозен проблем, е препоръчително да се свържете със специалисти по отпушване на канали.

 

Как да отпушим сифона с домашни средства

Отпушването на сифон може да бъде постигнато лесно и бързо чрез използването на някои домашни методи, не изискващи специална подготовка. Ето няколко идеи, които помагат при по-леки запушвания на сифона:

  • Демонтаж на сифона

Като начало може да пробвате да отпушите сифона на мивката с демонтаж и монтаж. Това изисква отваряне на сифона и ръчно почистване на замърсяванията, като поставите предварително кофа под сифона, за да изтече в нея задържалата се мръсна вода. След почистването, сифонът се монтира отново на мястото си и се тества дали оттичането на водата е възстановено.

  • Сода бикарбонат и оцет

Изсипете около половин чаша сода бикарбонат във водата в сифона, след което добавете същото количество оцет. Покрийте сифона с кърпа, за да запазите сместа вътре. Оставете да действа около 30 минути, след което изплакнете с гореща вода.

Тази комбинация помага за отпушването на сифон, тъй като реакцията между веществата разтваря мазнините и другите замърсявания в сифона.

  • Използване на сол и гореща вода

Добавете около половин чаша сол в  1-2 литра горещата вода и разбъркайте добре, докато солта се разтвори напълно. Внимателно излейте разтвора в сифона. Оставете да действа за около 20 минути. Изплакнете сифона с гореща вода.

Комбинацията от сол и гореща вода може да отпуши сифона, тъй като солта разтваря мазнините и другите замърсявания, а горещата вода помага да се промият каналите и да се отстранят блокажите.

  • Смес от сол и сода

Разбъркайте равни количества сол и сода и изсипете сместа в мивката. Оставете да действа около 30 минути, след което изплакнете с гореща вода.

Тази смес е ефективна, понеже комбинацията предизвиква алкално съединение, което разтваря мазнините и другите замърсявания в сифона. Освен това, содата има абразивни свойства, които благоприятстват отстраняването на блокажите.

  • Вакуум помпа за сифон

Използвайте ръчна вакуум помпа за сифон, за да отпушите мивката. Поставете помпата върху сифона и я движете нагоре и надолу. Така с помощта на силата на вакуума ще отстраните блокажа.

Вакуумният ефект, създаден от помпата, действа като засмуква и издухва замърсяванията, които предизвикват запушването. Така се освобождава пътя на водата и тя се оттича свободно.

Важно е да отбележим, че ако блокажът в сифона е много сериозен или домашните средства не помогнат, трябва  да се обърнете към ВиК професионалисти за съвет или съдействие при решаването на проблема.

 

Оцени тази статия
( No ratings yet )
Бележник
Коментари