Стилове и дизайн при ремонт на двустаен апартамент

Строителни услуги

Стиловете при основен ремонт на двустаен апартамент, които са популярни днес, могат да задоволят нуждите на всеки човек. В интернет има много проекти за дизайн на апартаменти, направени в различна естетика. От снимка обаче може да е трудно да идентифицирате характерните черти на даден стил, за да ги приложите впоследствие във вашия дом.

За удобство на собствениците, които са започнали ремонт, сме подготвили материал за 10 актуални стила на интериорен дизайн, които са подходящи за всеки двустаен апартамент.

Класически стил

Вечната класика не губи позицията си в популярност сред другите дизайнерски стилове за ремонт на двустаен апартамент. Факт е, че класиката предлага широки възможности за използване на цветове за интериорна декорация. Интериорът може да бъде направен в светли цветове (бежово, слонова кост) или да се използват тъмни дълбоки нюанси (тъмно синьо, тъмно зелено, тъмно червено) като основни.

Класическият стил може да създаде атмосфера на лукс дори в малък двустаен апартамент, но този стил не е подходящ за всички стаи. Класиката ще изглежда добре в стаи с високи тавани и изобилие от естествена светлина. Последното, разбира се, може да бъде коригирано чрез изкуствени източници, но наличието на големи прозорци в стаята ще направи стая, пълна с големи мебели, визуално по-лека.

За да създадете класически интериор в двустаен апартамент, трябва да се придържате към следните препоръки:

Създайте симетрия;

Всички класически интериори имат линия на симетрия. Мебелите и предметите за декор са подредени в огледален образ спрямо нея. Необходимо е да се създаде симетрия както в големи стаи, така и в малки, например в коридори.

Използвайте мазилка;

Фигурните елементи украсяват кръстовището на стените и таваните, самия таван или повърхностите на стените. Важно е да не прекалявате, когато използвате този тип декоративни елементи.

Добавете масивен текстил;

В такива интериори има тежки завеси с драперии на прозорците и балдахини над леглата.

За довършване на пода изберете паркет;

Паркетът в нюанс на естествено дърво или оформящ ненатрапчив орнамент е идеален избор за този стил, подчертавайки високата цена на интериора.

Напълнете стаите си с масивни мебели от естествено дърво;

В този стил не можете да спестите от мебели – те трябва да бъдат направени от най-добрите материали и в оригинален дизайн. Цената на мебелите със сигурност ще се изплати, тъй като мебелите от естествено дърво ще издържат по-дълго от евтините аналози.

Допълнете интериора с богато украсени осветителни тела и множество декоративни елементи.

Неокласически стил

Достъпен и технологично усъвършенстван вариант, по-подходящ за декориране на малки апартаменти, е неокласицизмът. За разлика от по-големия си брат, този стил не включва използването на огромен брой декоративни елементи и следователно интериорът е по-лаконичен.

Сдържаността на такива дизайни се придава от цветови схеми, характерни за декорацията на неокласически помещения. По принцип се предпочитат светлите естествени нюанси, а най-тъмният цвят в интериора е представен в дизайна на пода. Светлата цветова схема помага за визуално увеличаване на площта на стаята и дори е подходяща за дизайн при ремонт на двустаен апартамент  в София от 47 квадратни метра. м.

 

Важна характеристика на неокласическия стил, която намалява цената на интериора по отношение на разходите за ремонт, е възможността за комбиниране на естествени и изкуствени материали. Може да има обзавеждане, което имитира дърво, а мраморните повърхности не е задължително да са от естествен камък.

В неокласическите интериори все още е важно да се поддържа симетрия, но тук тя не е толкова очевидна и подчертана. Най-голямата мебел може да се превърне в център на композицията. Например легло в спалня. Също така симетрията понякога се реализира с помощта на сдвоени мебели. Например, в хола можете да поставите две еднакви библиотеки и да поставите голям телевизор между тях.

Външният вид на мебелите може да варира. В неокласическите дизайнерски проекти често срещате както прости мебели без излишни украшения, така и скъпи масивни мебели с резбовани елементи, характерни за класическия стил. Тук е важно да се поддържа баланс между завършване и запълване, преобладаването в класическата посока трябва да се чете само в един от тези компоненти.

Интериорът е допълнен от текстилни елементи, изработени от естествени тъкани и малко на брой съвременни декоративни елементи – часовници, рамки с интериорни картини и фотографии, вази и декоративни фигурки.

Модерен стил

Ремонтът на двустаен апартамент в модерен дизайн е опция, достъпна за всеки собственик. В рамките на модерния стил се създават идеални основни интериори, които лесно се трансформират в дизайни на други популярни стилове. Този стил е по-нисък от другите варианти по отношение на естетиката, но е удобен и функционален избор.

Обхватът на съвременните ремонти е доста размит и затова е универсален. Когато става въпрос за декориране на помещения в модерен стил, на ум идват примери за дизайн на апартаменти в бели, сиви и бежови тонове. По принцип цветът на декорацията на стената може да бъде почти всеки, но за да се създаде идеална основа, сянката трябва да бъде избелена. Яркостта се добавя към такива дизайни чрез цветни акценти – малки детайли, декоративни елементи, които не дразнят очите в ежедневието.

Модерният стил не поставя никакви изисквания към довършителните материали и мебелите. В този случай трябва да се обърне специално внимание на качеството на ремонта. Базата трябва да бъде, ако не идеална, то да се стреми към нея. Препоръчително е да изберете семпли и функционални мебели, без да прекалявате с количеството им. Модерният интериор трябва да има много свободно пространство.

За да разтоварят пространството, дизайнерите предлагат да изоставят масивните шкафове в полза на системи за съхранение, скрити от любопитни очи. В двустайни апартаменти можете да отделите място в спалнята, за да оборудвате просторна съблекалня, а в двустайни апартаменти в панелка можете да използвате „стаята на тъщата“ и вградените конструкции за съхранение на неща.

Опростеността на дизайна ще бъде подчертана от дискретен декор, а гъвкавостта на помещенията ще бъде подчертана от различни сценарии за осветление. Текстилните елементи в модерния дизайн са представени само в малки количества. Понякога вместо завеси се използват щори или изобщо не блокират естествената светлина.

Скандинавски стил

Декорирането на апартамент в скандинавски стил в много отношения напомня на опции в модерен стил, но има редица характеристики:

 • основната идея на стила е хармонията с природата и следователно естествеността се оценява в интериора, което се проявява както в избора на материали, така и в избора на дизайнерски нюанси;
 • В интериора често се появяват цветни мебелни елементи, например в хола се използват дивани и фотьойли в сини нюанси;
 • допълнителни цветове се въвеждат в интериора чрез въвеждането на уютни детайли – одеяла, декоративни възглавници, килими;
 • мебели, изработени в прости геометрични форми, без излишни украшения;
 • наличието на трансформируеми мебелни елементи, например стол-легло;
 • обмисленост на интериора във функционално отношение;
 • наличието на вградени системи за съхранение, които елиминират визуалния шум от пространството, както и естетически проектирани леки рафтове;
 • За да украсите вашата кухня и работни помещения, изберете семпли маси и столове от естествено дърво.

Ремонтът на двустаен апартамент в скандинавски стил е доста достъпно, достъпно решение. Интериорите на Scandi са благоприятни както за релаксация, така и за продуктивна работа, така че са подходящи за декориране на помещения за всякакви цели.

азиатски стил

Всеки може да създаде ъгъл на гостоприемна Азия в апартамент, като декорира своя двустаен апартамент в подходящата естетика. Разбира се, под термина „азиатски стил“ имаме предвид няколко стила, които са характерни за дизайна на жилищни помещения в различни азиатски страни. Всички те имат редица подобни характеристики, прехвърляйки които в руската реалност, можете да получите необичаен и оригинален дизайн.

 

Трябва да разберете, че стаите в азиатски стил могат да бъдат или скромно декорирани – със семпли мебели и минимум декор, или излъчващи лукс и просперитет, благодарение на множество скъпи елементи. Накратко, в азиатския стил има малко ограничения и всичко зависи от предпочитанията на собственика на апартамента.

Китайският интериор се характеризира с черно-червена цветова гама, подправена със златни елементи. Китайската естетика е по-подходяща за темпераментни хора, които искат да демонстрират своето богатство. Но за да създадете спокоен интериор, по-добре е да се обърнете към японците за вдъхновение.

Независимо коя държава предоставя препоръки за декориране на апартамент, когато поемете изпълнението на азиатски интериорен дизайн, трябва да сте подготвени за следните точки:

 • завършването ще бъде контрастно – червено-черно, бяло-кафяво; в редки случаи се избират сродни цветове, например кафяво и бежово;
 • ще трябва да харчите пари за мебели, типични за Азия, а намирането им може да отнеме много време;
 • мебелите ще имат необичайна функционалност и размери;
 • Вие също ще трябва да търсите автентичен декор.

Важен момент: азиатският интериорен дизайн е подходящ за декориране на апартамент за възрастен или двойка, но когато трябва да декорирате детска стая, по-добре е да разгледате други опции.

Японди

Ултрамодерният стил Japandi съчетава характеристиките на два сдържани стила – скандинавски и японски. За ремонт и интериорен дизайн на двустаен апартамент в съответствие с тази тенденция от 2023 г. се нуждаете от:

 • изберете неутрална цветова схема (бяло, бежово, зелено, прашни нюанси на синьо и жълто);
 • добавете много текстури към интериора – както в декорацията на стаите, така и в запълването им с мебели и декор;
 • дайте предпочитание на естествени материали и материали, които имитират естествени;
 • използвайте декоративни елементи, характерни както за скандинавския, така и за азиатския стил;
 • въвеждане на земни мебели в околната среда;
 • разработете няколко сценария за осветление.

Между другото, една интересна идея, често използвана в Japandi, е да украсите стените и тавана с дървени панели. Вземете предвид тази идея, ако планирате ремонт в този необичаен стил.

Средиземноморски стил

Средиземноморският стил на интериорен дизайн ще ви помогне да създадете спокойна атмосфера у дома. Подходящ е за ремонт на двустаен апартамент 54 кв.м. метра, както и за малки жилищни опции. Не е трудно да разпознаете средиземноморския стил сред снимки с примери за реализирани дизайнерски проекти – такива интериори са свързани с морски празници и са направени в подходяща цветова схема. Бяло, нюанси на синьо, бежово са основните цветове на такива проекти.

Гръцката посока на този стил позволява използването на зелени и жълти цветове в интериора. Цветовете често се редуват в интериора, например поради последователното подреждане на многоцветни възглавници на дивани. Мебелите за такива дизайни са прости. Пространството е изпълнено с дискретен декор.

 

Италианският средиземноморски стил е по-топъл и светъл. Тук са представени всички нюанси на кафяво, жълто, оранжево и зелено. Златото често се среща в богат декор. В украсата се забелязват разнообразни детайли. Например в кухнята можете да намерите цветни мозайки. Избраните мебели са по-масивни, но основното изискване към тях е функционалност и удобство.

Средиземноморският стил е добро решение за пътници, които обичат да носят декоративни предмети от пътуванията си. Тук всяко малко нещо, което събужда топли спомени, може да се превърне в органична мебел.

Лофт

Невероятно популярен стил, особено търсен в декорацията на мъжки апартаменти, се помни със своята яркост и бруталност. Принципите на таванското помещение вероятно са познати на всеки човек, но не всеки знае тайната на висококачествения интериор в този стил. Споделяме компонентите на модния лофт:

 • много свободно пространство и естествен цвят;
 • груби довършителни елементи – открит бетон и тухла, мазилка по стените;
 • електрическо окабеляване от отворен тип като интериорна характеристика;
 • комбинация от грубост и комфорт в интериорната среда.

Често ремонтът в стил лофт в двустаен апартамент изисква преустройство – комбиниране на кухнята и хола в едно пространство. Това решение е особено подходящо за недвижими имоти с малки кухни, в които е почти невъзможно да се създаде „правилен“ тавански интериор.

Loft е идеален за апартаменти с високи тавани и големи панорамни прозорци. В идеалния случай такъв апартамент трябва да се намира в бивша промишлена сграда. В този случай е възможно да се създаде канонично таванско помещение, а не стилизация.

Минимализъм

Идеалният стил на дизайн на апартамент за тези хора, които рядко са у дома, е минимализмът. В такъв интериор няма нищо излишно, стаите са функционални, а самото обзавеждане изглежда просто и в същото време скъпо.

Сред основните характеристики на минимализма са:

 • лека интериорна декорация;
 • избор на корпусни мебели;
 • мека мебел с необичайни форми;
 • привличане към естествени материали;
 • минимален декор;
 • трансформиране на пространства;
 • наличието на мека допълнителна светлина, например скрити LED ленти;
 • умерено използване на текстил.

Аскетичният минимализъм определено не е най-добрата идея за ремонт на двустаен апартамент за семейство с деца. Такъв интериор изисква специални грижи и ще донесе много проблеми на собственика.

Екостил

Симбиоза от комфорт, екологичност и единство с природата – така можете да опишете основната идея на еко стила. Друг вариант, подходящ за декориране на двустаен апартамент, се основава на следните принципи на интериорния дизайн:

 • естествени цветове – топло бяло, бежово, сиво, кафяво и, разбира се, зелено са основните цветове за еко дизайна;
 • препратки към природата – широко разпространено използване на растителни щампи и естествени дървесни текстури;
 • използването на технологични решения, които пестят енергия (например слънчеви панели, които захранват прожектори);
 • изобилие от стайни растения, които са разположени не само на первази на прозорци, но и на стени и всякакви други повърхности;
 • предпочитание се дава на естествени материали, без линолеум или ламинат, само дърво.

Допълнете интериора с уютни детайли и осветителни тела с оригинални абажури – интериорът в еко стил е готов.

 

Оцени тази статия
( No ratings yet )
Бележник
Коментари