Заем за студент – колко струва?

Бизнес и финанси

Знаете ли какви разходи трябва да вземете предвид, когато искате да теглите заем? Както писахме в началото, можете да потърсите безплатна оферта за заем, благодарение на която ще върнете точно толкова, колкото сте заели. Пандемията COVID-19 обаче накара много заемодатели да променят условията на своите заеми и за съжаление има малко такива предложения. Когато кандидатствате за заем до заплата, трябва да вземете предвид:

  • лихвения процент по кредита – в момента той може да бъде до 7,2%,
  • ГПР за заем – това невинно съкращение покрива всички разходи по заема, така че си струва да се запознаете с него малко по-близо,
  • такса за подготовка – някои компании взимат комисионна за т.нар „Такса за подготовка“, свързана с изготвянето на предложение за заем за вас,
  • застраховка – когато кандидатствате за заем, проверете дали заемодателят изисква от вас да сключите допълнителна застраховка. С малки количества вероятно няма да имате нужда, но се уверете!
  • такса за проверка – в зависимост от метода за проверка тя може да е различна. Това обаче обикновено е символична такса; в случай на удостоверяване на самоличността чрез прехвърляне на проверка , това е само 0,01 PLN,
  • лихва за късно погасяване – струва си да се подготвите за всяко обстоятелство и дори да сте сигурни, че ще успеете да върнете навреме заетата сума, проверете колко е лихвата и как се изчислява.

Какво трябва да имате предвид, преди да кандидатствате за студентски заем?

Кандидатстването за заем е много важно и отговорно решение – може би едно от първите финансови решения във вашия възрастен живот. Струва си да се подготвите за него правилно, за да не допускате грешки, които могат да повлияят на финансовото ви състояние в бъдеще (проверете как да изградите положителна кредитна история).

Кандидатстването за първия ви заем не трябва да е толкова трудно, но е важно да следвате правилата, които описахме по-горе. Благодарение на това ще избегнете грешки и няма да съжалявате за избора си. Късмет!

Оцени тази статия
( No ratings yet )
Бележник
Коментари