Наистина ли Мадрид е обявил война на папагалите Монах?

папагал-монах-мадрид Домашни любимци

Папагалите монах са едни от предпочитаните дребни птици за домашни любимци. Много често хората се спират именно на тях, заради това, че са устойчиви и лесно се отглеждат. Това са едни весели, забавни и игриви птички. Приемат се чудесно от цялото семейство. Малките им размери – около 100 грама тегло и способността им да възпроизвеждат човешка реч и звуци, ги прави много привлекателни.

Родината на Папагал Монах е Аржентина, но реално те се срещат в целия свят. В Америка има огромни популации от този вид. Но един европейски град изпитва огромен проблем с тях. Това е Мадрид. Там тези малки сладури предизвикват хаос и проблеми. Популацията им е толкова голяма, че властите в Мадрид търсят решение за справяне с техния брой. Поради факта, че има голям брой птици на свобода, проблемите са сложни за решаване. Популацията там е достигнала над 12 хиляди птици, които живеят свободно, създават гнезда и потомства. Гнездата варират по размери и тегло – от 50 кг до колосалните 200 кг. При това те биват създаване в короните на дървета в жилищните части и гъсто населени райони на града. Такива огромни гнезда със сигурност представляват заплаха за хората преминаващи под тях. Падането на едно такова гнездо би могло да създаде огромна щета. Опасност за безопасността и здравето на хората също има.

Защо се е увеличила толкова много популацията на папагалите Монах?

Това е станало постепенно. Много от птиците първоначално са живели в плен, но поради някакви причини са или изпуснати или доброволно пуснати на свобода. Те много бързо си създават потомство, което се увеличава и това довежда до тази колосална популация. Властите в Мадрид са класифицирали този вид птички като Инвазивни екзотични обитатели на града. Мерките, с които смятат да борят огромния им брой е като ги излови. Наред с това се обмисля и стерилизация на яйцата по гнездата, с което се цели значително намаляване на броят ми. Когато яйцата са стерилизирани, сиамките ще мътят по-дълго време и няма скоро да снасят нови яйца. Би трябвало да се получи забавяне в нарастването на популацията. Дали обаче тези мерки ще бъдат достатъчни? Това може само времето да покаже. Поради ниската им цена и масовото купуване и отглеждане, и респективно изпускане на свобода, не е сигурно. Освен мерките, които властите са предприели, основна роля в този процес имат и обикновените хора. Отговорността на добър стопанин изисква да не се допуска свободното или нарочното изпускане на птици.

Оцени тази статия
( No ratings yet )
Бележник
Коментари