Оптимизация за търсачки (SEO) – основни стъпки

Оптимизация за търсачки (SEO)

Какво е SEO?

Думата SEO произлиза от S – Search, E – Engine, O – Optimization. Преведено на български език това означава Оптимизиране за Търсещите Машини. Кои са търсещите машини? Това са машините и ботове на гигантите Google, Bing, Yahoo, Alexa и други. Те имат обхождащи ботове, които периодично посещават вашия сайт. Анализират съдържанието и следят за новости и промени по сайта и съдържанието в него.

Какво представлява Оптимизация за търсачки (SEO)?

Вие имате уеб сайт, който предлага услуга или продукт. Неговата видимост в резултатите от търсенето в търсачките варира. Ако уеб сайтът е добре SEO оптимизиран, той излиза на предни позиции. Ако по сайтът не се работи и той просто стои в едно статично положение, то видимостта му ще бъде доста по-назад. Важно е да се спомене, че потребителите рядко прелистват до 2-3-4 страница на резултатите. Обикновено се спират и избират от първа страница. Затова борбата за класиране на нея е толкова трудна и важна. Оптимизацията за търсачки (SEO) е дълъг и продължителен процес, а не еднократно действие.

 

Кой извършва SEO оптимизация?

За да излизате на челните страници в резултатите на търсачките, сайтът ви има нужда от доста работа. Това се случва след извършването на редица стъпки, както и след постоянна SEO оптимизация. Сами трудно бихте се справили с тази задача. Не случайно има специализирани дигитални агенции, които се занимават именно с това. Ресурсите, с които разполагат, са доста по-големи от вашите. Все пак важно е вие да се фокусирате върху вашия бизнес по същество. А агенциите да се грижат за вашето онлайн присъствие. Така всеки ще си изпълнява правилно  своите задачи.

 

Как се извършва SEO оптимизация?

Първа и задължителна стъпка от този процес е Анализът. Той се прави с цел да се изведат Ключовите думи, както и да се състави стратегия за SEO оптимизация. Това е сложна съвкупност от елементи, които имат за цел да поставят ясни очертания на стратегията. Проверява се нишата на вашия бизнес, вашите конкуренти, техните позиции, вашите позиции. Качеството на самият уебсайт също е от значение. Ако има нужда, се преработва част от съдържанието, корекции по сайта. Неговата правилна структура е от изключителна важност в процеса на оптимизация. Това е така наречено On page SEO. След това се пристъпва към оптимизирането извън сайта. Това е оптимизация, която се случва чрез създаването на външни връзки /линкове/ към вашия сайт. Тази оптимизация се нарича Off Page SEO.

 

Оцени тази статия
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Бележник
Коментари