Видове и класификация на работно облекло за медицински персонал

Облекло

Според функционалното предназначение медицинските работни дрехи са разделени на следните групи:

 • Облекло за приемане на пациенти в поликлиника и за процедури.
 • Медицинско облекло за оперативен персонал.
 • Специализирано облекло за морги и инфекциозни отделения.
 • Костюми за лекари на линейка.

Според вида си медицинските работни дрехи се разделят на:

 • Медицински халати
 • медицински костюми
 • Медицински гащеризони
 • Медицински шапки, ръкави

Класическото бяло палто/халат е просто и функционално, компактно, лесно се пране, лесно се облича и сваля при нужда и има дълъг експлоатационен живот, тъй като е изработено от 100% памук, така че това е изборът на огромното мнозинство от лекари и медицински сестри.

За операционни медицински сестри и хирурзи се използват специални костюми – панталони с плътно прилепнали ръкави. Тази група медицински гащеризони се характеризира с използването на други материали, които имат способността да отблъскват кръвта.

Костюмите с висока якост са предназначени за лекари, работещи в инфекциозни и патологоанатомични отделения, които ги предпазват от евентуална инфекция.

За лекари и фелдшери на линейки са разработени специални работни дрехи, които са удобни и високофункционални поради наличието на множество джобове.

При избора на униформа за медицинския персонал е важно да се имат предвид 4 основни критерия:

 1. Удобство. Освен това материалът, от който е изработено медицинското облекло, трябва да е дишащ и да не залепва по тялото.
 2. Практичност. Дейността на лекарите включва постоянно взаимодействие с лекарства, телесни течности и вещества, които оставят следи по дрехите. Следователно материалите за неговото производство трябва да бъдат прости и удобни за последващо почистване и дезинфекция.
 3. Безопасност. Медицинският служител трябва да облече униформата веднага щом пристигне на работа. Това намалява количеството бактерии, които може да внесе в стаята. Поради стерилитета на лечебното заведение рискът от инфекциозни усложнения при пациентите е намален. Освен това намалява вероятността от нозокомиална инфекция.
 4. Идентификация. Медицинското облекло ви позволява да правите разлика между персонала и посетителите на болницата. Някои частни клиники дори имат единична униформа с логото на клиниката, което се отразява положително на имиджа им.

 

Оцени тази статия
( No ratings yet )
Бележник
Коментари