Какво е цитрулин и какви са ползите от приема му?

цитрулин Храна и напитки

Това е органично вещество от групата на аминокиселините, участващи в цикъла на уреята, заедно с аргинин и орнитин. Много малко са храните, които осигуряват по-богато съдържание на цитрулин, но динята е едно забележително изключение. Неслучайно самото наименование на компонента идва от латинския термин за диня Citrullus vulgaris.

За разлика от повечето използвани във фитнес тренировките аминокиселини, цитрулинът не е протеиногенен, т. е. не участва в изграждането на протеините. Въпреки това има своята роля за подобряване на представянето в залата и именно те ще бъдат разгледани в следващите абзаци.

Какви ползи предлагат добавките с цитрулин

Макар че аминокиселината е неесенциална, тъй като се синтезира в организма ни самостоятелно, пазарът е пълен с хранителни добавки, които го предлагат като основна или спомагателна съставка.

Най-разпространените форми са L-цитрулин и цитрулин малат. Малатната форма всъщност представлява комбинация от аминокиселината и друга съставка, играеща важна роля в производството на енергия. Затова и по-често в спортни хранителни добавки може да срещнете именно цитрулин малат. Добавките с цитрулин се смятат за цялостно безопасни.

Търсите висококачествена хранителна добавка с цитрулин малат? Може да разгледате предложенията на един от най-силно набиращите скорост в последни дни български онлайн магазин за спортни добавки Workout.bg

Няколко проучвания показват какъв е потенциала на съставката. При регулярен прием се смята, че цитрулин може да повлияе като превантивно средство на загубата на енергия в мускулите, тяхната отпадналост и умора и да увеличи регенерацията на силата след интензивна физическа активност.

Консумацията на цитрулин също така може да доведе до повишаване на силовата мощ и да усъвършенстване на издръжливостта по време както на аеробни, така и на анаеробни тренировки.

Изследвания показват, че той има свойството до подобрява кръвния поток и да понижи кръвното налягане при хора със сърдечно-съдови проблеми. Според някои проучвания съставката показва потенциал за положително повлияване при симптоми на еректилна дисфункция.

На какво се дължи това действие на цитрулин

Приемът на съставката всъщност увеличава аргининовите нива. Аргинин е един от основните субстрати за синтезиране на азотен оксид, поради което може да се заключи, че по непряк път цитрулинът може да увеличи производството на азотен оксид в организма.

Азотният оксид взема участие в процеси като митохондриалното дишане, вазодилатацията (разширяване на кръвоносните съдове), преработването на калций и усвояването на глюкозата. Затова се смята, че той може да подобри здравето на съдовата система и мускулната функция, а също така да намали умората.

Всичко това ви звучи като наистина желан ефект? Ако изгодната цена е водещ фактор за вас, може да поръчате от Workout.bg.

 

Оцени тази статия
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Бележник
Коментари